Varför ska man använda friktionsdäck?

En bra fråga kan man tycka om man bor i norra Sverige där vintern är snörik. Bor man längre söderut är väglaget annorlunda och friktionsdäck en möjlighet.

Många som är mycket miljömedvetna vill gärna använda friktionsfria däck. Anledningen är att de är bättre för miljön. Sliter mindre på vägarna och med dem går bilen tystare. För att välja dessa däck kan det vara en bra idé att se hur vintrarna varit under de senare åren. Det finns en anledning till det.

Däcken är som bäst när det är snöfritt på vägarna, men fungerar bra även när det är snöslask. Därför används dessa oftast i de södra delarna av Sverige där det inte blir så mycket nederbörd och där temperaturen, för det mesta, inte sjunker mycket och håller i sig så att det blir isbildning på vägarna.

Andra fördelar med friktionsdäck

Priset kan vara högre men skiljer sig inte nämnvärt mot dubbdäck. Om det ändå är en prisskillnad kan det vara värt att köpa moderna friktionsdäck. Låter det konstigt? Det är det inte, friktionsdäck kan man nämligen köra med året om eftersom de inte har dubbar som sliter på vägarna. Dessutom behöver man inte stå i kö när det är bytesdags.

Det finns som sagt väldigt många fördelar med friktionsdäck. Billigare när man inte behöver byta om man inte vill, bra för miljön då de inte har dubbar som sliter på vägen och bilen går betydligt tystare utan dubb. Trots allt detta är det vädret och väglaget som är det viktigaste för att man ska färdas säkert på vägarna.

10 Oct 2022