Ska du söka jobb – här är några tips

Det finns en vanlig missuppfattning gällande arbetslösa och rent konkret så anser många att dessa borde rycka sig själva i kragen. Kort sagt – det är väl bara att söka jobb så får man ett sådant förr eller senare. Ingenting kan vara mer fel. Att söka jobb är att jämföra med ett heltidsjobb – ett obetalt sådant – och för varje nej man får, desto större blir besvikelsen och uppgivenheten.

Vi tänkte försöka minska antalet nej och förvandla dessa till –kanske- och förhoppningsvis ja. Detta genom några konkreta tips som förändrar din inställning till att söka jobb och som kanske ändrar ditt tillvägagångssätt. Att du hela tiden får ett nej på dina jobbansökningar kanske tyder på att du söker på fel sätt?

  • Vad vill du jobba med? Stressen kring att få ett jobb gör att många söker alla jobb som finns tillgängliga; något som gör att alla ansökningar man skickar verkar vara mer av slentrian än ett genuint intresse. Vårt råd är att man verkligen sätter sig ned och tänker efter kring vad man vill jobba med/inom. Kort och gott – hitta den bransch du verkligen brinner för och rikta dina ansökningar specifikt mot denna. Utgå från dina kunskaper och kompetenser. Har du ett genuint intresse för mode, kläder och stil – ja, då kanske butiksjobb är bäst för dig. Ogillar du att barn och att exempelvis byta blöjor – ja, då kanske inte ett vikariat på en förskola är rätt yrke för dig och din personlighet.
  • Sälj in dina styrkor. Få arbetsgivaren att förstå att du är rätt person för den utannonserade tjänsten. Handlar det exempelvis om ett jobb i en klädbutik så tryck hårt på att du verkligen älskar mode och kläder – gärna genom en bifogad bild. Få även dina specialkompetenser- och intressen att matcha mot jobbet i fråga. Du älskar att träna – det innebär förmodligen att du sällan är sjuk samt att du har en god fysik och orkar mer än vad andra sökande kanske gör.
  • Ta hjälp av andra. Här menar vi inte att du ska be någon person skriva ditt CV eller söka jobben åt dig – vi menar snarare att du dels ska försöka utnyttja alla dina kontakter och dels att du ska få en lite annorlunda bild av dig själv. Det senare kan gör astor skillnad. Vad är dina styrkor och hur ser andra på dig? Troligt är att din syn på din egen person- och personlighet skiljer sig markant mot hur andra upplever dig. Sätt dig med en god vän och låt denne skiva ned dina negativa och – framförallt – positiva sidor som du har. Du kanske uppfattar dig själv som en väldigt cyniskt person – detta medan andra ser dig som en ren optimist. Försök även att få samma vän att komma med tips på vad du kan utveckla samt inom vilken bransch denne tror att du kan passa.
  • Sök under stenen. Dagens arbeten finns inte längre på samma synliga sätt som de gjorde förr. Det går förvisso att hitta jobb hos Arbetsförmedlingen – men de allra flesta få sina jobb genom andra kanaler. Här kan det vara egna kontakter, det kan vara genom nätverkande i sociala medier och det kan vara genom att vara lite fräck. Det senare är viktigt. Det kanske är så att du är extremt intresserad av träning och dagligen går på ett gym – hur skulle det vara att arbeta på detta gym? Varför inte fråga om de behöver någon ny? Säger de nej – ja, då har du iallafall sått ett frö som gör att ditt namn dyker upp nästa gång de behöver anställa. Lite inception – om ni minns den filmen.

Skriva ett bra CV är avgörande

Ett av de främsta vapen du har i detta ”krig” är att skriva ett bättre CV än vad de andra gjort. Visst, du kan inte ljuga om exempelvis din utbildning och på så sätt sticka ut – men det finns andra knep som skiljer dig från den stora massan. Vi tänkte peka på några konkreta saker du kan förändra genom att rada upp dem i olika punkter.

  • Skapa ett sug! Om det arbete du söker har ungefär tusen stycken sökande så är det också troligt att den person som läser dessa kommer att tröttna. Det innebär att du a) antingen ska ha tur att hamna överst i högen eller B) ser till att du sticker ut för att överhuvudtaget få en ärlig chans. Att förlita sig på slumpens skördar är ingen god idé – bättre är att själv se till att chefen lyfter ditt CV, hajar till och vill veta mer om dig. Hur gör du då detta? Ett tips är att du bygger upp ditt CV likt en reklamfilm: du har några sekunder på dig att sälja in produkten – du – och få konsumenten (arbetsgivaren) att vilja köpa. Tryck CV:t på en t-shirt, skapa det som en tidning med säljande rubriker eller varför inte som en meny på en restaurang? Tänk lite utanför boxen. Se även till att bifoga en bild på dig själv; har du ingen sådan så har du en nackdel mot de andra som söker jobbet.
  • Jobba med rubriker. Ditt CV ska inte vara en lång, svårnavigerad text där varje liten företeelse i ditt liv prydligt står sammanfattat. Ingen orkar läsa det. Rada upp rubriker – Personuppgifter, Målsättning, Utbildning, Arbete, Personlig Profil, Språk- och Datakunskaper, Övriga Meriter samt – viktigt – Referenser. Det gör att arbetsgivaren snabbt kan bläddra och få en bättre översikt kring vilken typ av person du är.
  • Skräddarsy ditt CV: Här menar vi att många begår ett misstag. Man har ett väldigt bra och genomarbetat CV – men man skickar det till alla; utan att anpassa det efter jobbet man söker. Förstår ni skillnaden? De flesta arbetsgivare vill inte veta allt som du har gjort – de vill veta om du klarar av den arbetsuppgift du söker. Ibland kan lite mindre ge så mycket mer – våga skala bort onödig (för jobbet du söker) information kring dig själv och ditt yrkesliv.