Arbetstillstånd är helt nödvändigt

Undvik att anställa någon som inte har ett giltigt arbetstillstånd. Samma råd gäller för dig som jobbar. Ta inte emot svart betalning, utan gör rätt för dig.

Det är inte ovanligt att människor vill komma till Sverige för att arbeta. Precis som i många andra länder byggs det till exempel bostäder och andra byggnader för fulla muggar exakt hela tiden här i vårt avlånga land. Då behövs det arbetskraft. Men det behövs det förstås även i många andra branscher.

Poängen är att den inhemska arbetskraften i Sverige inte alltid räcker till. Då måste man lyfta blicken utomlands och kanske erbjuda jobb till människor från andra länder. Men tyvärr är det inte alltid så enkelt att det går att komma hit och börja jobba utan vidare. Vägen dit präglas av en hel del byråkrati och lagar.

Arbetstillstånd – annars väntar fängelse

Framför allt präglas den av arbetstillstånd. Utan ett sådant tillstånd kan både arbetsgivaren och arbetaren hamna i mycket jobbigt klister om det blir problem. Visst, det kan tyckas perfekt att bli betald svart och slippa betala skatt – men vad gör du om det till exempel sker en olycka? Om du skadar dig i jobbet finns det inget försäkringsbolag som ersätter dig för dina skador.

För att inte nämna att det faktiskt också är olagligt att låta någon arbeta utan ett giltigt arbetstillstånd. Straffet för företagaren kan sluta i både böter och fängelse i upp till ett år. Ovanpå det kan arbetsgivaren dessutom tvingas att betala en särskild avgift för fadäsen. Undvik det.

19 Nov 2022