Vad är en landningssida?

Ditt företag har säkerligen blivit uppringd av någon byrå som vill hjälpa dig med sin SEO. För några år sedan hade du slängt på luren och kallat tjänsten för humbug. Nu kanske du lyssnar lite mer noggrant. SEO - Sökmotoroptimering - är den digitala marknadsföring som visat sig ge mest valuta för pengarna och de företag som för några år sedan hoppade på tåget är de som idag skördar frukten av sin initiala investering. I synnerhet gäller detta för de företag som nappade på erbjudanden om en tillhörande landningssida. Vad är då detta? Vi tittar närmare på hur en landningssida fungerar och varför det är ett kraftfullt vapen att använda sig av.

SEO och arbetet med att optimera en sida för en högre ranking på Google och andra sökmotorer kräver kunskap, finkänslighet och - framförallt - tålamod. Vill du ranka under vissa sökord så kommer det att ta tid innan du börjar klättra i den organiska lista som Google presenterar vid varje sökning. De som förväntar sig en quickfix kommer att bli besvikna och talande är också det faktum att man aldrig kan lämna några garantier.

Google och deras avancerade algoritmer avgör kring huruvida en sida är tillräckligt relevant för en besökare. Man kan inte betala, böna eller be för en högre ranking. Det krävs att exempelvis alla texter är unika och aktuella för det angivna sökordet och det krävs att alla rubriker, beskrivningar och övrigt innehåll är både genomtänkt och genomarbetat. Utöver detta så kommer även länkar och trafik att spela en stor roll i bedömningen. Det handlar om ett hårt jobb och ren och skär professionalism.

Så fungerar en landningssida

Men, det fina med en landningssida är att man som företag ges två olika träffytor. En landningssida är en för ändamålet optimera sida som man som företag kan hyra - eller köpa - från en SEO-byrå. Alla rubriker, alla texter, alla beskrivningar och allt annat är innehåll är framtaget för att vara optimalt sett till relevans för ett givet sökord.

Du får en sida som garanterad kommer att klättra i rankingen och som också kommer att bita sig kvar i toppen. En landningssida ger dig och ditt företag två stycken möjligheter att fånga upp sökningar, nya kunder och sedermera också en chans att växa.

Tänk långsiktigt med din SEO

Vad är en landingssida? Det negativa med en landningssida är att du själv inte äger den. Många företag inom SEO äger själva domänen och hyr sedan ut den. Väljer du att avsluta samarbetet så kan detta innebära att en av dina konkurrenter tar över den.

Det innebär också att denne konkurrent kommer att njuta frukterna av din investering. Sidan har kanske redan börjat klättra och nu med skillnaden att dina kontaktuppgifter är utbytta mot en konkurrent till dig. Du har alltså, rent krasst, betalat för att en annan firma inom din bransch ska bli större genom att landningssidan börjat dra till sig fler besökare.

Detta scenario kan inträffa och som kund så måste man också dra lärdom av detta. Att behålla lugnet och att inse att SEO är en långsiktig tjänst är A och O. Resulatet kommer så småningom - och då detta väl sker så kommer det att göra en enorm skillnad.

30 Jun 2022