Söker du arbete som arkitekt?

Om det är så att du är utbildad arkitekt och nu söker jobb, kan vi lugnt säga att det råder en mycket liten arbetslöshet bland landets arkitekter. Det visar siffror som bland annat tidningen Arkitekten har tagit fram under förra året. Under den tiden var arbetslösheten på cirka 2 procent arbetslösa, och steg från 0,7 procent till 1 procent. Det finns alltså gott om arbete för dem som har utbildat sig till arkitekter. Det som kan vara något svårt är att vara alldeles ny i branschen, däremot är det mycket lätt att få arbete som arkitekt och med erfarenhet. Och erfarenhet får man om man till exempel får praktisera under studietiden.

Det skulle kunna vara värre

En tröst skulle kunna vara den att det faktistk skulle kunna vara värre än så här. Detta med tanke på att byggbranschen ser att bostadsbyggandet faktiskt har mattats av, särskilt i Stockholms området och i flera förorter kring Stockholm (Södertälje, Märsta, Knivsta bland annat). Byggbranschen menar att det vi ser med en något mindre efterfrågan på bostäder beror på en överhettning av bostadsbyggande och att vi nu ser en mer balanserad bransch. Så har du som är ny arkitekt, sett till attt göra några år som praktikant på något arkitektkontor, så har du eventuellt fått nödvändig erfarenhet som arkitekt.

Arkitekter behövs alltid

Även om byggbranschen ser en avmattning på bostadsbyggandet av nya bostäder, innebär det ju inte att det inte behövs artikekter. Man kommer alltid att behöva arkitekter som kan rita byggnader för renoveringar, tillbyggnader och utbyggnader. Vi ser också ett ökat intresse för inredningsarkitekter. Allt fler, vanliga svenssons vill ha snygg inredning och är fortfarande sugna på att renovera om sina bostäder. Ibland ser man ju renoveringar som är hämtade ur helvetets förgårdar och en arkitektritad renovering lyser med sin frånvaro. Det är heller inte säkert att de utbyggnader som man ser, kommer att bli godkänd av stadsdelsförvaltningen.

Fler arkitektritade hus i takt med högkonjunktur

Framför allt i Stockholm ser vi allt fler arkitektritade hus och här kommer efterfrågan antagligen vara hög i takt med att vi ser en högkonjunktur i Stockholm. Det är inte helt ovanligt att man satsar ordentligt på sitt boende när man har ett stadigt kapital. Och reklamen påstår ju att vi har alltfler miljonärer i Sverige. Dessutom är det ju så, att om man har kapital att investera i, så är just fastigheter det bästa sättet att se kapitalet växa. Läs mer här om ett arkitektkontor i Stockholm.

13 Jun 2019