Jobba på lunchrestaurang?

Har du funderat på att arbeta med mat på något sätt? De flesta jobb som man kan få, om man inte har någon utbildning är antingen att diska på restaurang, arbeta som kallskänka, det vill säga, servera och tillaga allt som inte är varmt, som kocken tillagar. Eller så kan man arbeta med att servera frukost på hotell, man kan arbeta på kaféer som barista eller som servitör. Vad man vill arbeta med är ganska individuellt.

Gillar man att arbeta med mat, bör man börja med att göra mycket mat hemma. Märker man att man gärna står vid spisen, gillar att baka, koka, steka och är nyfiken på olika kryddor, ja då kanske ett sådant yrke vore något för dig.

Kock

Som kock har man alltid ansvaret för maten som ska serveras på en restaurang. Man måste utbilda sig till kock, och gå en sådan linje på gymnasiet för att kunna arbeta som kock senare. Man bör vara ansvarsfull, skapa bra rutiner och kunna allt som handlar om livsmedelshantering – alltså så att inte maten far illa under tiden tills man serverar maten till kunderna. Många kockar har lätt för att få jobb. Nu är det inte enbart på restauranger som kockar arbetar, som kock kan man även arbeta i storkök på sjukhus, skolor, båtar och fartyg. Man kan arbeta som lärare eller sälja livsmedel och köksutrustning.

Kallskänka

En kallskänka arbetar på samma ställen som en kock, det vill säga på restauranger, storkök och i alla slags kök där man behöver någon som arbetar med maten från det kalla köket; förrätter, sallader och desserter. Som kallskänka ska man ansvara för att planera, förbereda och presentera maten på ett tilltalande sätt. Man bör ha en bra organisationsförmåga, vara kreativ och stresstålig. Allt oftare ingår det krav på att en kallskänka ska kunna laga både kall och varm mat.

Ofta stressigt i kök

Som kock och kallskänka bör man kunna hantera stress, då det ofta blir stressigt i ett kök. Kunderna vill inte vänta hur länge som helst på maten. Särskilt stresssigt kan det vara på en lunchrestaurang då kunderna som kommer in dit, har en begränsad tid då de kan äta sin måltid. Då vill de sällan behöva vänta länge på maten. Då kan det vara viktigt att ha så mycket av maten förberedd så att man kan servera maten ganska på en gång. Ofta väller det dessutom in många på en och samma gång. Här kan du läsa mer om lunchrestaurang i Södertälje på: https://www.lunchsödertälje.se.

30 Jan 2020