Jobba med fönsterrenovering i Stockholm

Funderar du på att flytta till Stockholm? Eller bor du redan i Stockholm och vill arbeta med något som ger tillräckligt med jobb? Om du är utbildad hantverkare lär man ha väldigt mycket arbete så länge som man håller sig till Stockholmsområdet. Här finns det gott om villor, radhus och bostäder som verkligen behöver fönsterrenoveringar i Stockholm. Om man kan renovera fönster, vill säga. Är man hantverkare, och utbildad sådan, men inte har renoverat så många fönster tidigare, är det egentligen inte så svårt att lära sig renovera fönster. Som alltid när det gäller hantverkarjobb så är det mycket viktigt att man är noggrann, till och med gärna lite petig för att jobbet ska bli bra. Och gör man jobet bra, får man oftast fler kunder, och fler kunder innebär mer betalt och fortsatt jobb, så det lönar sig alltid att jobba på ett noggrant sätt.

Så här bör man renovera fönster

Först bör man ta bort alla fönster som behöver renoveras. Här antar vi att det handlar om träfönster, då aluminium- och plastfönster knappast behöver renoveras. Det bästa man kan skaffa sig när man ska renovera fönster, är att ha ett arbetsbord, där man kan lägga de fönster som ska renoveras. Lägger man fönster på ett arbetsbord, är det lättare att arbeta. Kom också ihåg att spika för det hål som det uppstår när man tar bort fönstret, så att ingen lutar sig ut och ramlar genom tomrummet som det uppstår när man tagit bort fönstret. Man kan även spika för någon presenning, så det inte regnar in medan man renoverar fönstret.

  1. Ta bort all färg och gammalt kitt – här behöver man en färgskrapa, eller en värmepistol. Den gör nämligen så att färgen smälter och sedan är det lättare att ta bort färgen.
  2. När färgen är väck och även kittet, kan du ta bort fönsterglaset, om du vill. Ta det försiktigt så att inte glaset spräcks. Det kan även sitta fast nubbar och skruvar i glaset som behöver tas bort innan du kan ta bort glaset.
  3. Se över materialet i fönstret. Här kan det finnas delar i karmen eller bågen som kan behöva bytas ut. Var noga med måtten när du ersätter gammalt material med nytt.
  4. Putsa alla metalldelar, såsom fönsterjärn, gångjärn, beslag. Måla dem sedan med rostskydd och färg som skyddar järnet. När de sedan är målade eller om du har köpt nya gångjärn, skruvar du i dem sedan. Gångjärn är ingen idé att måla om, men man brukar måla beslagen i samma färg som övriga fönstret.
  5. Lägg tillbaka fönsterglasen och skruvarna. När allt är på plats, målar du sedan fönsterbågar och karmar i valfri färg. Grundmåla först och sedan målar du två gånger med den färg som du önskar.
  6. När allt det är gjort och du kan hänga tillbaka det nyrenoverade fönstret, så gör du om samma sak med nästa fönster tills alla fönster är renoverade.
26 Jun 2019