Hur klarar man vardagen som arbetslös?

Att vara arbetslös är ingen drömtillvaro, hur arbetsskygg man är. I Sverige vill politikerna helst inte ha någon arbetslöshet alls, och för den som står utan arbete är det lätt att känna att man står utanför samhället och att man utgör ett problem som måste lösas. På Arbetsförmedlingen får man gå jobbsökarkurser och kurser i personlig utveckling, ja det ordnas kurser hit och dit som man är tvungen att gå på för att få a-kassa.

Man är tvungen att söka flera jobb om dagen, vilket gör arbetssökandet till ett heltidsjobb i sig. Men vad leder det egentligen till? Bakom dessa kulisser ligger ju det faktiska förhållandet, som det ofta talas tyst om: nästan ingen får jobb via arbetsförmedlingen. Långt oftare handlar det om personliga kontakter eller internrekryteringar. Platsannonserna finns där bara för syns skull.

Var aktiv socialt

Om man inte har kontakter, ens för det enklaste påhugg, kan situationen kännas väldigt svår. Att gåpå jobbsökarkurser eller sitta i grupp och lyssna på inspirationsföreläsare mot sin vilja känns antagligen inte speciellt konstruktivt och det är lätt hänt att man känner det som att man deltar i någon sorts spel för gallerierna.

Vardagen kan vara tung när man är arbetslös, men det är mycket viktigt att man inte låter sig brytas ner och ger upp. Den som känner att läget är hopplöst och att inget kommer att ordna sig gör inte något lättare för sig. Att isolera sig ska man akta sig för. Visst, mycket tid av dagen går åt till mer eller mindre meningslösa aktiviteter i regi av Arbetsförmedlingen, men tiden som blir över är du faktiskt fri att göra vad du vill när du inte har ett jobb. Försök att vända det till något positivt. Förkovra dig, läs, skriv, gå på museer, promenera och framför allt: träffa människor. Att umgås med andra vänner som är sysslolösa om dagarna är bra, och då menar vi inte på krogen utan i konstruktiva sammanhang. Kanske har någon en bra idé som kan utvecklas till en verksamhet?

Var inte rädd för nya upplevelser

Engagera dig utanför vänkretsen också. Gå med i någon förening som ägnar sig åt något som intresserar dig. Att på det sättet träffa nya människor gör att du håller dina sociala förmågor igång och hindrar dig från att ”grotta” ner dig hemma. När du väl får komma på arbetsintervju någonstans så är det en stor fördel att känna sig socialt smidig, samtidigt har du något konstruktivt att berätta om dig själv mer än att du är arbetslös.

Passa på att plugga

Sök också utbildningar. Att gå yrkeshögskolan och utbilda sig inom ett yrke där det behövs arbetskraft är en mycket bra idé. Faktum är att det finns många lediga jobb inom flera branscher, där det finns för få utbildade. Att utbilda sig inom IT eller ett hantverksyrke ger jobb direkt, likaså sjuksköterska, kock och förskolelärare. Kanske måste du sänka förväntningarna på drömjobbet en period och ordna en utbildning och ett stadigt jobb, så att du har råd att fortsätta drömma.

8 Feb 2019