Här är yrkena med störst brist på personal

Även om arbetslösheten de senaste åren sjunkit i Stockholm, så är många stockholmare fortfarande utan jobb. Framför allt i ytterförorter är arbetslösheten relativt hög, och i mångt och mycket hänger detta samman med brist på utbildning efter grundskolan. Att sakna utbildning innebär att de jobb man kan söka blir begränsade och kampen om de enkla jobben leder till stor konkurrens. Att få vikariat kan vara en väg, har man jobbat som vikarie länge inom till exempel omsorgen brukar det till slut gå att få en anställning.

Jobb för den som vill utbilda sig

För den som vill ha något mer permanent, eller hitta en ny riktning i livet, är dock det allra bästa att satsa på en utbildning. För det finns faktiskt yrken där det råder stor brist på kvalificerad personal och där man i princip kan få jobb direkt efter att man pluggat klart. Vi tar här en titt på några av dessa jobb. Hittar du något i vår lista som du tycker verkar intressant, kolla upp de utbildningar som finns här i Stockholm, men kom också ihåg att man kan läsa många utbildningar på distans.

Och om du känner dig för gammal för att gå en utbildning, tänk om. Man är aldrig för gammal för ny kunskap och många arbetsgivare välkomnar människor med livserfarenhet. Det är kunskapen och kompetensen de är ute efter, inte en person med en specifik ålder.

Systemvetare/programmerare

Att IT är en framtidsbransch har väl varit sant i snart ett kvarts sekel. Allt fler jobb handlar om IT, programmering och att utveckla och underhålla IT-system. Om du är bra på logiskt tänkande och gillar att fokusera både på detaljer och på större mönster så kan en utbildning inom IT vara något för dig. Här finns ett enormt brett utbud av utbildningar, så läs gärna på lite mer i detalj om vad det till exempel innebär att jobba som front end-utvecklare, systemadministratör och så vidare. Gemensamt för de flesta jobb inom IT är att företagen närmast skriker efter kvalificerad personal, och så kommer det att se ut inom en överskådlig framtid.

Kock

Kock är ett roligt men slitsamt arbete, och det kräver normalt att du har en god fysik och att du är villig att jobba obekväma timmar. Kanske inget för dig som är i medelåldern och har familj, men har du inte familj kan en kockutbildning vara vägen till omväxlande och roligt jobb som kan leda hur långt som helst.

Lärare

Lärarbristen är stor, och skolorna tvingas ta in vikarier eller till och med anställa lärare utan utbildning. Detta är dock inte en ursäkt för att skippa utbildningen; lärare utan utbildning har dels sämre lön, sämre anställningsvillkor och dessutom generellt svårare att klara kraven som lärare. Få blir långvariga i yrket. En utbildning ger dig en bra ingångslön och dessutom verktygen som behövs för att klara läraryrket i den moderna skolan. För att kunna bli en bra lärare krävs att du verkligen brinner för att lära ut och också att du har lätt för att kommunicera med barn i alla åldrar.

Hantverkare

Rörmokare, elektriker och snickare är tre yrkeskategorier där arbetsbristen spås öka. Redan nu är det lätt att få jobb om man är utbildad hantverkare, och med den stora byggboomen som vi befinner oss i kommer det bara att behövas mer folk. Att utbilda sig till hantverkare efter gymnasiet innebär att man får gå en yrkesutbildning och sedan jobba som lärling med lön. Efter lärlingstiden är man redo att ta anställning åt ett byggföretag men också att starta eget, något som kan ge en hög inkomst om man är duktig.

8 Feb 2019